Hobi point, kontakt

Hobi point, news update

Naslov

Datum

Zatvori

Hobipoint! - arhiva za novosti

Zatvori

Hobi.point, recenzija modela vlakova i vagona

Recenzija logo

Tri ÖBB Gs vagona

Hobi point, recenzije

<< odabir recenzije

|

Tomislav Dornik

|

13/08/2011

Teretni vagoni čija oznaka počinje slovom "G" pripadaju najčešćim tipovima vagona koje možemo vidjeti na prugama širom Europe. Slovo G znači da je riječ o "zatvorenom vagonu obične izvedbe, s najmanje 8 otvora za prozračivanje". Ako je riječ o dvoosovinskom vagonu, dužina mu je između 9 i 12 metara.

Detaljno objašnjenje svakog dodatnog slova za G seriju teretnih vagona može se vidjeti na slici 1.


Slika 1: Opis vagona

Tema ovog teksta je prikaz tri HO (1:87) modela zatvorenog teretnog vagona tipa Gs, u vlasništvu austrijskih saveznih željeznica ÖBB. Naime, u kolekciji imam tri modela ovog tipa vagona u bojanju epohe 4, s različitim brojevima; dva su od Roca, a jedan od Fleischmanna. Zamislio sam svojevrsni usporedni test ova tri vagona. Treba reći da se dva Roco modela ipak razlikuju, iako su sasvim sigurno izliveni iz istog alata. Noviji model, koji je dio Rocove 'Neuheiten 2010' kolekcije, nema pomična vrata kao stariji mu rođak, a postoji još nekoliko razlika, koje ne idu uvijek u prilog novijem modelu.

PROTOTIP Nažalost, na netu nema previše fotografija i podataka o ovim vagonima. Zna se da su bili vrlo česti na njemačkim prugama, kao i u državama koje graniče s Njemačkom, npr. u Austriji, Francuskoj, Švicarskoj ili Nizozemskoj. Njemački DB je imao nekoliko tisuća ovih vagona (slika 2), a zadnji su iz upotrebe povučeni tek krajem devedesetih godina 20. stoljeća!

O MODELIMA Sva tri prikazana modela predstavljaju Gs vagon s metalnim stijenkama. Rani modeli ovog tipa vagona imali su drvenu oplatu, no takvi su puno ranije povučeni iz upotrebe. Natpisi na vagonima su po UIC standardu, koji je na snagu stupio krajem šezdesetih godina. To znači da ovi modeli spadaju u sam početak epohe IV, a u prometu su se zadržali do sredine epohe V.


Slika 2: DB Gs 124 2 186-5

Prvi model Gs vagona proizvod je austrijskog Roca, art. no. 46412. Proizveden je krajem devedesetih ili koju godinu kasnije, sudeći po dizajnu originalnog Roco pakiranja. Opremljen je kratkom kinematikom (KKK) i NEM utorom za kopče, te metalnim kotačima, pa su vrlo dobra vozna svojstva zagarantirana. U pakiranju su dva plastična rukohvata, koje modelar može sam vrlo lako montirati na vagon. Bočna vrata na obje strane su pomična. Zanimljivo je da su otvori za prozračivanje također pomični, što se može vidjeti na slici 3 - ovaj detalj je prisutan samo na ovom starijem Roco modelu. Bravo Roco!

Detalji i tisak na vagonu su vrlo kvalitetno izvedeni. Zanimljivo je da je font upotrijebljen za natpise nešto drukčiji (uži) nego na ostala dva vagona.


Slika 3: ÖBB Gs 01 81 120 0 246-6 - Roco

Sljedeći Gs je proizvod njemačkog Fleischmanna, pod brojem 5314A. Kvaliteta modela i razina detalja je također na visokoj razini, s time da poklopci za prozračivanje nisu pomični. Bočna klizna vrata jesu pomična, što se može vidjeti na slici 4. Sama vrata su ravne izvedbe, dok oba Roco vagona imaju profilirana vrata, s horizontalnim ojačanjima.

Nekoliko zanimljivih detalja na Fleischmannovu modelu su reprodukcija tereta u samom vagonu, kao i natpisi kredom na crnoj površini u kutu vagona. Te oznake su često ispisivali ljudi zaduženi za tovarenje i manevriranje vagonima, pa je ovo zgodan dodatak modelu. Oba Roco vagona nemaju ove detalje. Podvozje vagona, kočioni sustav i cijevi za zrak također su detaljnije izvedeni na Fleischmannovu modelu.

Zadnji model Gs vagona u ovom usporednom testu je ponovno Rocov proizvod. Vagon je dio nove kolekcije za 2010. godinu, te je odnedavno dostupan u prodaji pod brojem 66393.


Slike 4: ÖBB Gs 01 81 120 0 154-2 - Fleischmann

Za razliku od starijeg modela istog proizvođača, vagon više nema pokretnih dijelova. Klizna vrata, kao i poklopci otvora za prozračivanje, sada su odliveni zajedno s cijelom bočnom stranicom, a ne kao zasebni komadi. Najvjerojatnije je kod odluke o ponovnoj proizvodnji modela donesena odluka da se samo odlivanje i sklapanje modela što više pojeftini, pa su detalji koje bi trebalo dodatno montirati jednostavno izbačeni. I ova činjenica je pokazatelj kako se novi vlasnik Roco branda, njemački Modelleisenbahn München GmbH, snalazi u novonastalim uvjetima proizvodnje modela tijekom globalne recesije.

Jedan je detalj na najnovijem vagonu ipak najrealnije napravljen - poluge kočionog sustava na boku vagona su tiskane crvenom i žutom bojom na bijeloj podlozi, dok gornja dva vagona nemaju ove detalje obojane, već u smeđoj boji podloge.

ZA KRAJ Sva tri vagona su vrlo kvalitetni modeli, kako smo i navikli od ovih renomiranih proizvođača. Vozna svojstva, detalji izrade i tisak su na visokoj razini. No, najnoviji Roco model nam pokazuje da sve više cijene modela ne prati uvijek i povećanje razine detalja i dodatnih elemenata!

Hobi Point, portal za ljubitelje željeznica

• • • • •
© • Hobi.point online shop. Sva prava pridržana.
Dopunjeno: 11.01.2019
www.000webhost.com