Hobi point, kontakt

Hobi point, news update

Naslov

Datum

Zatvori

Hobipoint! - arhiva za novosti

Zatvori

Hobi.point, recenzija modela vlakova i vagona

Recenzija logo

Roco ÖBB 1045 lokomotiva

Hobi point, recenzije

<< odabir recenzije

|

Tomislav Dornik

|

13/08/2011

Električna lokomotiva serije ÖBB 1045 (ranija serija BBÖ 1170) austrijskih državnih željeznica projektirana je sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća. U to doba austrijske željeznice trebale su višenamjensku lokomotivu za pruge s puno uspona i jakih zavoja. Zato je na natječaju tražena maksimalna dužina od samo 10.4 metra, kako bi lokomotiva što lakše prolazila prugama oštrih radijusa. Lokomotiva je trebala biti snažna, ali i lagana, kako ne bi prešla osovinski pritisak od 15t/os.

Dotadašnja filozofija gradnje električnih lokomotiva bila je uvjetovana tehnologijom parnih lokomotiva. Trčeće osovine, poluge za prijenos snage, te veliki elektro-motor u strojarnici bili su često primjenjivani na tadašnjim dizajnima.


ÖBB 1045.09 s kratkom kompozicijom

Za traženu lokomotivu odabran je potpuno drukčiji dizajn. Sve četiri osovine su bile pogonske, a svaka je osovina imala pogonski elektro-motor - osovinski raspored koji je kasnije postao poznat pod oznakom Bo'Bo'.

Bečka kompanija ELIN odabrana je za proizvodnju lokomotiva. Prva lokomotiva iz serije, oznake 1170.01, u promet je puštena 13. 5. 1927. godine. Do kraja te godine u prometu je bila i 1170.02. Nakon što su se u prometu lokomotive pokazale kao vrlo dobre, uprava BBÖ je naručila dodatnih 12 jedinica. Zaključno s lokomotivom 1170.14, ELIN je cijelu seriju isporučio tijekom 1929. godine. Time je udaren temelj proizvodnji modernih električnih lokomotiva u Austriji. Koliko je ovaj dizajn bio napredan i vizionarski, govori nam činjenica da je velika većina budućih električnih i dizel lokomotiva imala upravo taj, Bo'Bo' osovinski raspored.

Lokomotive su bile stacionirane u Attnang Puchheimu, u regiji Gornja Austrija, a prometovale su većinom na glavnoj pruzi Attnang – Salzburg (njem. Westbahn), te na pruzi kroz područje Salzkammergut. U svakodnevnom prometu lokomotive su se pokazale kao vrlo uspješan dizajn, pa je ubrzo naručena dodatna, dorađena serija od 14 lokomotiva, serije 1170.1.


ÖBB 1045.09

Austrijske su željeznice 1938. godine pripale pod upravu njemačkog DRG-a, nakon što je nacistička Njemačka pripojila Austriju Trećem reichu. Lokomotive serije 1170 dobile su novu numeraciju – E45.01 - E45.14. Tijekom 2. svjetskog rata dvije lokomotive su uništene; nakon završetka ratnih operacija, novoosnovane austrijske savezne željeznice ÖBB raspolagale su s dvanaest vučnih jedinica ove serije. Nakon sustavne renumeracije vučnih vozila ÖBB-a 1953. godine, lokomotive su dobile oznaku ÖBB 1045, koju su zadržale do kraja eksploatacije.

Krajem sedamdesetih godina lokomotive više nisu bile slane na VP (veliki popravak), pa je počelo povlačenje pojedinih lokomotiva iz prometa nakon što bi im istekla revizija. 1980. godine dvije su lokomotive (1045.01 i 1045.03) prodane privatnoj željeznici Montafonerbahn (MBS), gdje su obojane u prepoznatljivo žuto-crveno bojanje. Tu je kasnije završila i 1045.06, koja je služila kao izvor rezervnih dijelova za prve dvije lokomotive.


MBS 1045.01 u Schrunsu

Sredinom osamdesetih u prometu su ostale samo tri lokomotive ove serije: 09, 12 i 14. One su jedine dobile numeraciju po UIC formatu, sa sedam glavnih znamenki: 1045 009, 1045 012 i 1045 014.

Pomalo iznenađujuće, ove su tri lokomotive tada poslane na VP, te su se u prometu zadržale sve do devedesetih godina. No, 1994. godine, nakon gotovo 70 godina u prometu, i zadnja je lokomotiva serije 1045 povučena iz prometa. Tri lokomotive su sačuvane kao muzejski primjerci, s time da je 1045.09 u aktivnoj službi povijesne flote ÖBB-a. Dvije lokomotive u vlasništvu Montafonerbahna ostale su u službi i u novom tisućljeću (sve do 2009. godine!), kao najstarije aktivne električne lokomotive u Austriji.

M O D E L Austrijski Roco jedini je od velikih proizvođača imao u ponudi H0 model lokomotive serije 1045. Od 1986. godine Roco je proizveo nekoliko serija u ÖBB i Montafonerbahn bojanjima, s gotovo svim brojevima lokomotiva aktualnim od epohe III na dalje. Na žalost ljubitelja starijih epoha, nije izdana ni jedna lokomotiva u BBÖ ili DRG bojanju.


Roco ÖBB 1045.06 - model prototipske lokomotive iz epohe 3

Stariji modeli nisu „DCC ready“, ali su opremljeni kvalitetnim motorom i realnim osvjetljenjem. Naprimjer, u vožnji prednji farovi svjetle bijelo, a straga svjetli samo jedan far, u crvenoj boji - što je u skladu sa pravilima koja su tada bila aktualna na ÖBB mreži!

Zadnju seriju lokomotiva Roco je izdao 2005. godine. Ove lokomotive su opremljene standardnim utorom za dekoder. Na tržištu polovnih modela dostižu nešto više cijene od starijih.

Starije modele od Roca malo je teže digitalizirati, zbog nedostatka prostora u kućištu modela i specifične izvedbe rasvjete. Bolje je ugradnju prepustiti stručnijem modelaru-elektroničaru. Na online aukcijama daju se nabaviti od 60 eura na više, što je relativno jeftino, ako se usporedi s cijenama novih Roco lokomotiva. Modeli su opremljeni kvalitetnim elektromotorićima sa zamašnjakom i pogonom na sve osovine, pa su vozna svojstva vrlo dobra. Svojom dužinom od samo 12 cm model se izvrsno 'snalazi' na oštrim modelarskim radijusima tračnica, pa može biti dio voznog parka vlasnika čak i najmanjih H0 maketa.

Hobi Point, portal za ljubitelje željeznica

• • • • •
© • Hobi.point online shop. Sva prava pridržana.
Dopunjeno: 11.01.2019
www.000webhost.com