Hobi point, kontakt

Hobi point, news update

Naslov

Datum

Zatvori

Hobipoint! - arhiva za novosti

Zatvori

Hobi.point, recenzija modela vlakova i vagona

Recenzija logo

Digitalizacija starije Fleischmann H0 lokomotive

Hobi point, recenzije

<< odabir recenzije

|

Tomislav Dornik

|

13/08/2011

Fleischmann je stara, cijenjena njemačka modelarska firma, koja je "slavu" i vjerne sljedbenike stekla svojim kvalitetnim modelima parnjača u H0 i N mjerilu. No, u njihovom katalogu su godima bile i razne električne i dizel lokomotive, pretežno njemački prototipovi u oba spomenuta mjerila.

Jedna od lokomotiva koje su me uvijek zanimale su modeli švedskih Rc električnih lokomotiva, koje je Fleischmann proizvodio u klasičnom narančastom bojanju švedskih željeznica SJ, te u narančasto-bež bojanju (epohe IV/V) austrijskih željeznica ÖBB.


Iskrcaj rasutog tereta na team tracku

Nedavno sam nabavio model u ÖBB bojanju. Lokomotiva je korištena, ali u solidnom stanju, pa sam je odlučio digitalizirati. Potraga po netu i iskustva forumaša sa portala www.malezeljeznice.net doveli su me do nekoliko zaključaka: - digitalizacije neće biti baš jednostavna, naime model uopće nije 'DCC ready' - osvjetljenje je izvedeno relativno velikim žaruljicama - motor treba "odspojiti" sa mase, kako se dekoder ne bi uništio.

Sve ovo gore znači samo jedno - trebat ću pomoć prijatelja Andreja, vrsnog elektroničara! ;-)

Pri rastavljanju lokomotive primijetili smo da šasija malo visi na jednu stranu. Jedan od nosivih dijelova šasije, napravljen od plastike, lagano je iskrivljen i 'krivi' cijelu lokomotivu za par stupnjava. Istezanjem i dodavanjem plastičnog podloška kod jednog od spojnih vijaka uspjeli smo dobiti manji nagib. Još se malo vidi, ali to je cijena kupnje polovnog modela - rijetko kad je model idealno očuvan i ispravan. Tako smo Andrej i ja zaključili: - Vjerojatno su spiralne opruge na jednoj strani lokomotive malo oslabile! Bit će riješeno na sljedećoj reviziji lokomotive! :-)


Ukrcaj trupaca u Eas vagone
-> autor fotografije

Hobi Point, portal za ljubitelje željeznica

• • • • •
© • Hobi.point online shop. Sva prava pridržana.
Dopunjeno: 11.01.2019
www.000webhost.com