Hobi point, kontakt

Hobi point, news update

Naslov

Datum

Zatvori

Hobipoint! - arhiva za novosti

Zatvori

Hobi.point, recenzija modela vlakova i vagona

Recenzija logo

Operacije na maketi željeznice - PRIPREMA

Hobi point, recenzije

<< odabir recenzije

|

Tomislav Dornik

|

13/08/2011

Dio 2 - Priprema za operacije U prvom dijelu serije tekstova o operacijama na maketi pretresli smo razloge za i protiv operacija, te smo pogledali koje su vrste operacija moguće na prosječnoj maketi. U drugom dijelu pokušat ću 'postaviti temelje' za operacije na srednje velikoj maketi, koja stane u sobu prosječnog stana.

Prvo što se trebamo zapitati, jest kada, i gdje? Koji je vremenski period i mjesto odvijanja operacija? Pretpostavka je da, ako već želimo realne operacije, tražimo i relativno točan prikaz željezničkih vozila i prakse željeznice iz tog doba. Postavljanje ovakvih granica možda neće biti privlačno svakom modelaru, ali može biti korisno kod nabavke vozila i građevina - na neki će vas način spriječiti da gomilate puno modela bez ikakvog smisla!


Skretničke instalacije
-> autor fotografije

Ja sam se odlučio za austrijske željeznice, a period je rana epoha IV, tj. sredina 70-ih godina prošlog stoljeća. Iz nekoliko razloga - ÖBB mi je omiljena europska željeznička uprava, a u tom je periodu u Austriji trajao zanimljivi "miks": stari, klasični vagoni i lokomotive još su bili česti, a već su se pojavile i modernije lokomotive i vagoni (npr. elektre serije 1043 i 1044; Eas/Eaos četveroosovinski vagoni).

Jedna od prednosti ove ere je što su tada prevladavali kratki, dvoosovinski vagoni, što mi savršeno odgovara. Moderni četveroosovinci izgledaju ružno na kratkim skretnicama i oštrim zavojima, a vlak od, primjerice, šest Habbins vagona bio bi dugačak oko 150 cm! Moja mala ranžirna stanica, sa kolosijecima od 60 ili 70 centimetara, bila bi slabo upotrebljiva s ovako dugačkim vagonima.

S druge strane, dvoosovinski Gs vagoni su u 1:87 mjerilu dugački nešto preko 10cm, a Gbs oko 16cm. Lijepa kompozicija sa devet ili deset vagona neće prijeći metar i pol dužine, što je vrlo prikladno za male, kućne makete.


ÖBB Gs vagoni

Moderne lokomotive koje su sada česte u prometu također su dugačke, npr. Siemens ES64F4, popularna 'Helga', u H0 mjerilu je dugačka 22cm. Model ÖBB 1045 lokomotive u istom je mjerilu dugačak samo 12cm!

Skretnice su još jedan dio makete na koji kod operacija treba obratiti posebnu pažnju. Modelari su prisiljeni koristiti skretnice koje pojedini proizvođač ima u programu, te se često na makete ugrađuju nerealno oštre i kratke skretnice. One štede prostor i jeftine su, ali zbog oštrih radijusa mogu stvarati probleme u vožnji vlakova. Ako želimo besprijekornu vožnju kod naših operacija, npr. kod ranžiranja vagona, bolje je uzeti dužu, realniju skretnicu s većim radijusom skretanja. Nema goreg nego kad stalno iskakanje vagona i lokomotiva 'ubije' volju za zabavom!


Kratko...

Engleski Pico u svojim Streamline Code 100 i Code 75 programima ima u ponudi čak tri radijusa skretnica. Po mom iskustvu "Medium radius" skretnice od Pica vrlo su dobar odabir - nisu preduge, ali imaju solidan radijus skretanja, pa vlakovi pouzdano voze po njima. Setrack linija od Pica ipak je namijenjena početnicima, skretnice su vrlo oštre i predstavljaju problem dužim vozilima.

RocoLine Code 83 program austrijskog Roca također ima velik izbor skretnica, te predstavlja odličan odabir za makete predviđene za operacije. Treba samo pripaziti na vijence kotača starijih modela; zbog nižeg profila šine stariji modeli možda neće moći voziti Code 83 tračnicama.

Izbor načina upravljanja makete pri operacijama svodi se na analogni ili digitalni. Rečeno je da operacije mogu biti vršene i na malim maketama, s jednom ili dvije lokomotive, pa je dobra stara analogija dobar i jeftin izbor za manje makete. Ukoliko se operacije planiraju na većoj maketi, digitalno upravljanje brzo će postati bolji izbor, zbog poznatih prednosti DCC-a - jednostavnije ožičenje, upravljanje lokomotivom, a ne tračnicama, itd.


... i dugačko!

U prednost DCC-a spada i mogućnost fine regulacije startne brzine lokomotive, pa će ranžiranje s kvalitetnom lokomotivom opremljenom dobrim dekoderom biti pravo zadovoljstvo. Još jedna prednost je mogućnost namještanja osvjetljenja lokomotive kao na realnoj željeznici. Naprimjer, pri ranžiranju vagona analognom lokomotivom farovi će se paliti (ako se uopće upale na nižim naponima) u smjeru kojim lokomotiva trenutno vozi, što je nerealno. Digital dopušta namještanje (mapiranje) funkcijskih tipki, pa su tako moje lokomotive, tj. dekoderi namješteni da F0 tipka (default tipka za svjetlo) pali i gasi prednja svjetla, neovisno o smjeru vožnje. F1 tipka pali i gasi zadnja svjetla, također bez obzira na smjer kojim se lokomotiva kreće.

Hobi Point, portal za ljubitelje željeznica

• • • • •
© • Hobi.point online shop. Sva prava pridržana.
Dopunjeno: 11.01.2019
www.000webhost.com