Hobi point, kontakt

Hobi point, news update

Naslov

Datum

Zatvori

Hobipoint! - arhiva za novosti

Zatvori

Hobi.point, recenzija modela vlakova i vagona

Recenzija logo

Operacije na maketi željeznice - PODRUČJA

Hobi point, recenzije

<< odabir recenzije

|

Tomislav Dornik

|

13/08/2011

Dio 3 - Područja operacija Da bi operacije na maketi imale neki smisao, treba pronaći svrhu kretanja vlakova. Drugim riječima, "teret" kojeg će vlakovi prevoziti mora biti negdje na maketi "ukrcan", "iskrcan", ili vagoni moraju biti izranžirani.

Na svojoj maketi planiram nekoliko mjesta za ukrcaj ili iskrcaj tereta. Neki od mogućih primjera bi bili:


Iskrcaj rasutog tereta na 'team tracku'

• kolosijek s ukrcajno-iskrcajnom rampom (eng. 'Team track')

• industrijski kolosijek sa skladištem i betonskom ukrcajnom rampom. U sklopu skladišta bit će ured za prijem i predaju komadnih pošiljaka

• "AST Metall" – prodaja metalne galanterije, limova i profila. Većinu robe trgovac dobiva željeznicom, a kupci je odvoze kamionima. Viličari, neka dizalica i razni kamioni bit će sastavni dio ovog klijenta moje željeznice.


Ukrcaj trupaca u Eas vagone
-> autor fotografije

• jedan od praznih prostora predvidio sam za ukrcaj drvenih trupaca na vagone. Obližnja šumarija kamionima dovozi trupce do pruge, a kamion opremljen kranom za trupce ih utovaruje u prikladne vagone. Za ovog klijenta neću trebati zgradu, samo malo prostora uz tračnice - situacija slična fotografiji lijevo.

Ova ideja sa komadnim pošiljkama je dio standardne željezničke prakse, pogotovo u starijim epohama, kad je željeznica imala primat nad cestovnim prijevozom pošiljki i pošte. ÖBB je za prijevoz ovakvog tereta imao flotu zatvorenih teretnih vagona tipa G (Gss i Gbss). Oni su bili osposobljeni za brzine do 120km/h, te su se mogli pridodati putničkim vlakovima i relativno brzo stići na odredište. Detaljniji prikaz modela ovih vagona biti će obrađen u 5. dijelu serije tekstova o operacijama.


Plan makete

Popularno mjesto operacija je i ranžirni kolodvor. To ne mora biti pravi ranžirni kolodvor sa hrpom kolosijeka; za ranžiranje jedne ili dvije kompozicije bit će dosta dva do tri kolosijeka i jedna manevarska lokomotiva. Američki izraz za ranžirni kolodvor je 'yard', a Internet je prepun primjera dizajniranja i operacija na različitim vrstama ranžirnih stanica. Meni je najbitnije da skretnice u kolodvoru funkcioniraju pouzdano, te da kolodvor ne bude prenatrpan parkiranim vagonima. Ako je većina kolosijeka popunjena vagonima, ranžirni kolodvor gubi smisao i operacije nisu moguće. Na shemi moje makete možete vidjeti taj mali ranžirni kolodvor.

Još jedan važan dio makete za operacije je skrivena stanica. Ona predstavlja 'ostatak svijeta', tj. mjesto otkuda naši vlakovi dolaze. Nakon završenih operacija, skrivena stanica je mjesto kamo kompozicije odlaze.

Moja je maketa u sadašnjem obliku neka vrsta završnog kolodvora na sporednoj pruzi, te je samo jedno mjesto predviđeno za spoj makete sa skrivenom stanicom. Idealno bi za operacije bilo da maketa ima izlaz na dvije strane, te da je skrivena stanica prolazna, a ne čeona. To bi omogućilo vrlo realne mogućnosti odlazaka i dolazaka vlakova, no nažalost to nikako ne stane u prostor u koju je maketa smještena.

U sljedećim nastavcima obradit ću ono što će prosječnog željezničkog modelara vjerojatno najviše zanimati – željeznička vozila, tj. lokomotive i vagone kojima bi se operacije trebale izvršavati.

Hobi Point, portal za ljubitelje željeznica

• • • • •
© • Hobi.point online shop. Sva prava pridržana.
Dopunjeno: 11.01.2019
www.000webhost.com