Hobi point, kontakt

Hobi point, news update

Naslov

Datum

Zatvori

Hobipoint! - arhiva za novosti

Zatvori

Hobi.point, recenzija modela vlakova i vagona

Recenzija logo

Operacije na maketi željeznice - LOKOMOTIVE

Hobi point, recenzije

<< odabir recenzije

|

Tomislav Dornik

|

13/08/2011

Dio 4 - Lokomotive U ovom nastavku teksta o operacijama pokušat ću prikazati vučna sredstva, tj. lokomotive koje bi bile prikladne za moju maketu, s obzirom na mjesto i epohu koju sam odabrao.

Kako sam već rekao, rana epoha IV na austrijskim prugama obilovala je vrlo zanimljivim 'Mischungom' – nove električne lokomotive prometovale su 'rame uz rame' s klasičnim predratnim modelima! Ova činjenica omogućava mi da napravim flotu lokomotiva koja bi na nekoj drugoj željeznici djelovala nemoguće i nerealno, ali je na austrijskim prugama zaista bilo tako.


Roco ÖBB 1045.06

Primjerice, lokomotive serija ÖBB 1045, 1145 i 1245 konstruirane su u krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina 20. stoljeća, te su ostale u prometu čak do devedesetih godina! Ova činjenica je zaista fascinantna, i u svijetu nema mnogo primjera takve dugovječnosti. Primjerice, naša omiljena riječka Žutka, serije JŽ 362 / HŽ 1061, pred koji je mjesec napunila dojmljivih 50 godina u prometu (http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com/t2595-obiljezeno-50-godina-zutke-u-prometu), a spomenute austrijske elektre su u prometu bile čak 60 ili 70 godina!

Roco je, kao izvorno austrijska modelarska tvrtka, tijekom godina odradio većinu domaćih modela u 1:87 mjerilu. Modeli 1045 serije postoje u mnogo bojanja i nekoliko epoha, a nedavno je Roco izbacio na tržište i potpuno nov model lokomotive serije 1245. Oba modela su vrlo kvalitetna i detaljno izrađena. Ja imam model lokomotive 1045 u tamno-zelenom bojanju, sa starijim oznakama, te model 1245 519-2 lokomotive u 'krvavo-narančastom' bojanju, sa UIC oznakama i kontrolnim brojem. Tehnički gledano, lokomotiva 1245 ima oznake s kraja epohe IV, no u ovom slučaju upotrijebit ću 'modelarsku licencu', te reći: - "To je moja maketa, znači, i pravila su moja!"

Glavne vozne lokomotive na mojoj maketi su modeli serije ÖBB 1043. Austrijske su željeznice 1971. godine naručile 10 lokomotiva tipa Rc2 od švedske firme Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, poznatije po kratici ASEA. Našim railfanovima i modelarima ASEA lokomotive su poznate kao JŽ 441 serija, kasnije HŽ 1141, iako su naše lokomotive starija generacija, tip ASEA Rb.


Model lokomotive ÖBB 1045

Meni je ovo najomiljenija austrijska lokomotiva. Flota mi se sastoji od tri Roco i jedne Fleischmann lokomotive ove serije. Sve su u bojanju epohe IV, s UIC kompjuterskim oznakama. Brojevi lokomotiva su 006, 007, 009 i 010.

Modeli od Roca su zaista kvalitetni, izvrsno napravljeni. Oduševljava činjenica da su detalji, poput smještaja loga ÖBB-a, pa čak i varijacije u bojanju prototipa, realno preneseni na model. Naprimjer, modeli pod brojem 009 i 010 su vrlo slični, ali je smještaj loga na bokovima drugačiji, a boja je kod 009 malo crvenija nego kod sestre br. 010!


Roco model lokomotive ÖBB 1043

Fleischmannov model detaljima i voznim karakteristikama nije na razini Rocovih modela. Konceptno je također zastario - ima tropolni plosnati elektromotorić (tzv. 'pancake' tip) čija se vrtnja prenosi samo na jedno postolje i dvije osovine. No model je robustan i ne predstavlja preveliki problem za digitalizirati ga. Osim toga, Roco nije u ponudi imao lokomotivu 006 u bojanju koje mene zanima, tako da i za ovaj model svakako ima mjesta u mojoj loko-šupi.

Budući da će se moje operacije sastojati od dosta ranžiranja i postavljanja vagona na mjesta za ukrcaj ili iskrcaj, trebaju mi dobre manevarske lokomotive. Roco je opet u prvom planu, te u floti imam jednu električnu manevarku, serije ÖBB 1161, i višenamjensku dizel lokomotivu serije ÖBB 2045.

Posebno zanimljiv model je elektra serije ÖBB 1161. Lokomotiva ima osovinski raspored D, što znači da ima četiri osovine čvrsto vezane u fremu. Prijenos vrtnje s pogonske osovine na ostale tri je pomoću poluga, baš poput parnjače! Model spada u, sada ugaslu, Rocovu najkvalitetniju Platinum liniju. Ugradnjom kvalitetnog dekodera, vrlo dobra vozna svojstva postaju vrhunska; stvarno je užitak gledati kako ova lokomotiva polako kreće i ranžira vagone, sa svim tim kotačima i polugama


Fleischmann ÖBB 1043

Inače, prvi primjerci prototipske lokomotive serije 1161 izrađeni su 1928. godine, a zadnji su povučeni iz prometa tek 1994. godine – što znači da su lokomotive provele čak 66 godina u službi austrijskih željezničara!

Dizel lokomotiva serije 2045 ima puno uobičajeniji osovinski raspored, Bo'Bo'. To je prva poslijeratna konstrukcija dizel lokomotive u Austriji; dizajnom i izgledom projekt se oslanjao na američke tipove ranih dizel lokomotiva. Izrađeno je samo dvadeset primjeraka, a kasniji projekti dizel lokomotiva (serije 2050 i 2043) puno su sličniji modernim dizelkama, s dvije kabine na svakom kraju lokomotive, te kutijastim sandukom.

Lokomotiva serije 2045 nije klasična manevarska lokomotiva, već višenamjenska dizelka namjenjena vožnji po neelektrificiranim prugama. Zbog položaja kabine na sredini i uskih "haubi" motora, prikladna je manevriranju vagona i čestim promjenama smjera. Ja ću je bez puno grižnje modelarske savjesti koristiti za vožnju, ali i za manevriranje i odlaganje vagona za ukrcaj/iskrcaj.

Model ove lokomotive je niz godina proizvodio Roco, iako trenutno nije u proizvodnji. Ja sam nabavio noviju verziju, koja je 'DCC ready'. Model je pravi klasični Roco, kvalitetan i detaljan, sa izvrsnom malom brzinom.

U sljedećem nastavku predstaviti ću flotu teretnih vagona koji bi se mogli dobro uklopiti u temu mojih operacija.


ÖBB 1161 017-7 (Roco)

Hobi Point, portal za ljubitelje željeznica

• • • • •
© • Hobi.point online shop. Sva prava pridržana.
Dopunjeno: 11.01.2019
www.000webhost.com